Notícies

Marc Vinya, entrevistat a Nova Conca

15 Mai

1.- Què l'ha portat a presentar-se a aquestes eleccions municipals?

Em presento com a candidat a l’alcaldia de Montblanc perquè estic convençut que és pot governar d’una altra manera.Governar posant als montblanquins i montblanquines al centre de les decisions que es prenen a l’Ajuntament. Els últims anys, he vist com molta gent s’ha adreçat a l’equip de govern actual buscant una solució o traslladant un problema, o fent una queixa i no ha tingut resposta.

Em presento perquè vull canviar això. No vull sentir més allò de: “a l’Ajuntament no cal que hi vagis que no et resoldran res. És anar a perdre el temps”. Vull encapçalar un govern municipal que escolti i atengui als montblanquins i montblanquines i es comprometi a buscar solucions, a tenir en compte les propostes i opinions que les veïnes i veïns li facin arribar.

 Vull ser alcalde perquè treballar per la comunitat forma part de la meva manera de ser. He estat en entitats, he tingut experiència de govern, en una altra etapa de la meva vida. He estat al capdavant de l’organització d’activitats i en la gestió de projectes. En definitiva, donar resposta a les necessitats de les persones que viuen al meu costat sempre m’ha omplert i ho vull continuar fent.

Veig coses que es fan des de l’Ajuntament que no m’agraden i estic convençut que podem destinar el pressupost a obres que són més beneficioses per tots.

Em presento per tot això i perquè tinc la sort de comptar amb un gran equip. Persones compromeses i il·lusionades, tant o més que jo, en canviar la forma de gestionar i en posar-nos al servei dels montblanquins i montblanquines.

 

2.- Com valora la situació actual de Montblanc?

Montblanc està bé, prou bé, però els montblanquins i montblanquines, potser no tant.

Està bé obrir Montblanc a qui ens visita, però hem de pensar en els qui hi vivim, ja sigui al nucli urbà o a les pedanies. Podem tenir una magnifica muralla, un extraordinari parc fluvial, una piscina coberta... però abans hem de donar millor qualitat de vida a les veïnes i veïns.

És en aquest punt on hem de millorar Montblanc. Comptant amb tothom. Informant, obrint la gestió municipal a la participació. Atenent a la ciutadania quan s’adreça a l’Ajuntament.

 

3.- Quines són les principals propostes que porta de cara la nova legislatura?

 Afrontar les necessitats més bàsiques, allò que les persones i entitats amb les qui fa mesos que ens reunim ens han proposat. Fent nostres les seves demanes. Això vol dir, fer un pla de supressió de barreres arquitectòniques, pavimentar aquells carrers que encara són de terra. Acabar voreres, arreglar carrers, tapar clots. Posar més llum als carrers perquè tothom tingui la sensació de seguretat quan arriba a casa tard.

Volem crear una brigada d’intervenció ràpida que faci petites reparacions a la via pública per evitat que el dany vagi a més. I per això volem posar en marxa una aplicació per a mòbil que a més d’informar, com ara fa l’Ebando, serveixi per a què la ciutadania faci arribar avisos, queixes, o incidències a l’Ajuntament i es pugui actuar amb celeritat.

Al casc antic i a les pedanies hi volem invertir en la rehabilitació d’habitatges. Impulsarem un pla que permeti millorar l’estat del edificis, doni solució a la manca d’habitatge i dinamitzi comercialment el centre. Les ajudes a la rehabilitació han de ser de veritat, no amb una partida de 20.000€.  Ara s’estan comprant cases a 300.000€  per enderrocar-les. Nosaltres preferim destinar aquests diners a qui vol invertir arranjant casa seva, ja sigui per viure-hi  o per posar-la a lloguer o a la venda, a un preu raonable. Hi ha models d’èxit que es fan a altres llocs i que nosaltres portarem a Montblanc.

Creiem que cal invertir en els centres educatius. Tant a la llar d’infants com a l’escola les Muralles, els cal que algú s’hi preocupi una mica més. Volem aprofitar les pistes poliesportives per tirar endavant el programa de patis oberts. Prioritzarem la implantació del camí escolar segur, per tal que els nostres infants puguin anar a les escoles de forma autònoma i segura. Ho farem junts, amb  els centres,  les ampes,  la policia local, els tècnics d’urbanisme de l’Ajuntament... i hi destinarem els recursos que calgui.

Estem convençuts que cal reorganitzar el funcionament de l’Ajuntament. Adaptar els horaris d’atenció ciutadana, formant al personal, aprofitant i potenciant les capacitats i el talent. Tenim clar que la figura d’un coordinador i responsable de planificació és molt necessària. Cal un tècnic amb capacitat d’execució i no calen tants sous de regidors.

Treballarem per tenir un serveis públics més eficients. Amb el comitè d’empresa buscarem com adaptar horaris, torns de treball, funcions i llocs de treball per millorar l’atenció i la simplificació dels tràmits tant per empreses, entitats i ciutadania. Dotarem a la policia local dels recursos i atendrem les seves demandes, de la mateixa manera que ajudarem amb tot allò que puguem a Protecció Civil. Són serveis molt importants han de treballar amb les millors condicions. Quan hi ha una emergència tots els tenim present. Els hem de valorar cada dia i això vol dir tenir en compte allò que ens demanen.  

Anirem a trucar a les portes que faci falta per aconseguir millores i inversions per part de les altres administracions. Volem un CAP amb més especialistes, espais i proves. Volem que la Generalitat es faci càrrec de les obres que cal fer a Sant Francesc per fer-lo un espai on es puguin fer activitats amb seguretat, sense patir per si cau alguna cosa del sostre. Treballarem per atreure inversions i millores en les carreteres tant de la Generalitat, de la Diputació com les de l’Estat.

Estarem al costat dels joves donant suport a les seves iniciatives. Hem d’estar pendents de la gent gran i de les persones més vulnerables. Les famílies han de comptar amb que tindran un ajuntament que treballarà per tothom. Ajudarem a qui no pugui fer front al pagament de les taxes i impostos municipals, fent-los més equitatius i ajustats a la realitat econòmica.

La indústria, el comerç, els autònoms i les persones emprenedores tindran en l’Ajuntament de Montblanc un aliat. La promoció econòmica és molt important per nosaltres . El teixit empresarial genera riquesa i llocs de treball. Hi hem d’ajudar i posar fàcil allò que hagin de fer per continuar creixent.

Invertirem en millorar Sant Josep. Volem crear un espai per autocaravanes. Veurem si pot ser allà o en un altre punt, però no en una zona inundable a prop del riu. Hem de potenciar el turisme de qualitat. Urgeix atreure inversions hoteleres que permetin que qui ens visita passi més temps a Montblanc i hi faci despesa. Ens ho diuen els mateixos professionals i empreses del sector turístic. Potenciar el turisme de natura i familiar.

Seguirem donant suport a les entitats, com portem fent els darrers anys. Ajudant a trobar el finançament per desenvolupar les seves activitats i projectes. Els club i entitats esportives mereixen uns millors equipaments i hem d’aprofitar les pistes poliesportives i millorar-les. Volem millorar la senyalització dels camins i senders.

Volem invertir en medi ambient i l’eficiència energètica. No podem seguir malbaratant recursos tenint calefaccions engegades durant tot el dia en sales que estan tancades.

Cal cuidar més del que tenim. El patrimoni és molt important com a valor cultural, turístic i d’orgull montblanquí. Sinó mantenim el que tenim poc sentit té continuar invertint en alliberar muralla si ens cau per l’altra banda. Em preocupa el tram que està apuntalat entre la Torre dels Cinc cantons i el Portal de Sant Antoni.

 

4.- Com veu i com afronta la campanya?

Nosaltres estem fent campanya amb il·lusió, ganes de treballar i molta alegria. I sobre tot amb molta sinceritat. No fent promeses impossibles. Riem molt i ens ho estem passant molt bé. Ho hem afrontat amb la tranquil·litat que et dona la feina feta. No estem fent res diferent del que hem fet fins ara. Potser intensifiquem els actes però la feina ve de lluny. No ens inquieta la pressa electoral.

 Portem molt temps reunint-nos amb entitats, veïns, col·lectius i diferents sectors de Montblanc. El nostre programa sorgeix d’aquestes trobades i per això estem fent una campanya en clau positiva. Proposem en favor de Montblanc, volem millorar-lo, no anem al retret ni a l’atac fàcil. Som crítics amb allò que creiem que no és bo per la vila. No ens cal desqualificar, ni acusar als altres de mentir com fan amb nosaltres, perquè estem segurs del valor del nostre projecte i perquè tampoc és la nostra forma de ser. Hi ha qui ens demana més “canya” però no ho veiem necessari. Crec que fent la crítica, contundent quant toca, però des del respecte i guardant les formes, és suficient. No té més raó qui més crida o qui més s’enfada.

No tothom està en aquest punt. Hi ha qui basa la campanya en passar la culpa als altres. Crec que qui no assumeix les pròpies responsabilitats se situa en una posició de debilitat. Nosaltres estem forts perquè estem orgullosos de la feina feta, del nostre equip. Tenim molt a guanyar i res a perdre. Altres, tenen més a perdre i això és nota en la nostra tranquil·litat i els nervis d’altres. Veiem moltes mostres d’inseguretat. Una inseguretat molt gran per part de qui hauria d’estar reivindicant la feina feta. En canvi només veiem retrets a qui pensa diferent, en lloc de posar en valor allò que s’ha pogut tirar endavant.

Nosaltres seguirem tota la campanya amb aquest to de respecte, de calma, de positivitat i alegria. Nosaltres no ens hi juguem res personalment ni professional. Ens preocupa el que pot guanyar o perdre Montblanc en funció del resultat de les eleccions.

5.- Què els diria als possibles votants indecisos?

Que pensin en ells mateixos i en Montblanc. Que tinguin clara quina és l’alternativa pels propers quatre anys. Votant a Junts per Montblanc saben que l’Ajuntament funcionarà diferent, sense distincions personals. Amb un tracte igualitari.

A la política, com en la vida, tot són etapes i quan arriba el moment un ha de saber marxar cap a casa. Quasi 30 anys a l’Ajuntament i la voluntat de jubilar-s’hi, que ha manifestat el candidat Josep Andreu, no em sembla un plantejament correcte. I regalar l’alcaldia al seu número 2, Francesc Benet, a mig mandat, ho trobo poc ètic. Al final la gent no sap a quin alcalde vota, si l’original o el recanvi.

Si les montblanquines i montblanquins ens donen la confiança i el resultats electorals ens atorguen l’alcaldia, el meu compromís és per tot el mandat. Jo no regalaré el càrrec a qui va darrera meu d’aquí a dos anys. Jo no plegaré a mig mandat per donar pas a qui no ha encapçalat la llista.

Moltes persones ens diuen que cal un canvi. Aquest canvi és possible, només cal anar a votar a Junts per Montblanc. Quedar-se a casa i no anar a votar, o votar nul o en blanc, no portarà el canvi que molta gent vol.