Notícies

Volem que Montblanc sigui municipi cardioprotegit

21 Nov

Instem al govern local a instal·lar nous equips DEA a les pedanies i a oferir formació a la ciutadania

El nostre grup municipal ha presentat una proposta al ple per tal que s’instal·lin nous equips Desfibril·ladors Externs Automàtics (DEA). A Montblanc hi ha instal·lats vuit desfibril·ladors en diferents indrets. Alguns d’aquests equips estan ubicats en equipaments esportius i a la via pública del cas urbà.            

Les pedanies no disposen d’aquest equip d’emergències i en cas de precisar-lo el temps d’arribada es perllongaria i no es podria fer una actuació precoç. Per aquest motiu, el grup de Junts proposem que es doti d’aquests aparells a la Guardia del Prats, Prenafeta, Lilla i Rojals.        

Per poder obtenir la certificació de municipi cardioprotegit, cal que entre el reconeixement de la situació de parada cardiorespiratòria, l’inici de les maniobres de ressucitació cardiopulmonar (RCP) i la desfibril·lació amb el DEA sigui inferior a cinc minuts. Amb els equips dels que es disposa, especialment per la distància entre el casc urbà i les pedanies, aquest temps de resposta, actualment, no es pot assumir.

Per al portaveu de Junts per Montblanc, Marc Vinya, això és una prioritat i “cal dotar la vila dels equips necessaris”. Per a Vinya “cal que tinguem consciència del fet que això pot salvar vides. Fa uns dies tant, jo mateix com la companya regidora Raquel Huguet, vam fer un curs de Suport Vital Bàsic+ DEA, i això ens ha fet veure la necessitat d’implementar aquestes mesures”, ha destacat el cap de files de Junts.

La proposta també demanda que l’Ajuntament de Montblanc, juntament amb els serveis d’emergència locals, realitzin un estudi per avaluar si la ubicació i el nombre de dispositius són els adients. Alguns aparells estan situats a l’interior de locals que no son accessibles les 24 hores del dia, fet que impedeix poder fer ús d’alguns desfibril·ladors, fora de les hores d’obertura d’aquests equipaments.

A banda, proposem que s’ofereixi formació als centres educatius, a la ciutadania, les entitats, les associacions de veïns i veïnes, així com a les pedanies en tècniques de reanimació i en suport vital bàsic.

El grup municipal vam començar a treballar la qüestió fa unes setmanes, i després de comprovar els dispositius existents i la seva ubicació hem presentat la proposta de resolució per tal que pugui ser debatuda al ple de l’Ajuntament de Montblanc.